Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Současný grafický high-end společnosti NVIDIA, totiž GeForce GTX 280, neustále pomalu zlevňuje. Není také divu, když jej dotahuje a v některých případech dokonce překonává vyšší mainstream/nižší high-end AMD, Radeony HD 4870, s cenou 299...
D€AMON | 18.7.200810:10
Jediná čestná firma je a vždy bude AMD­(ATI­) !
Odpovědět0  0
Tuwok156 | 18.7.20089:42
Sakra vždyť jsme asi zvyklí všichni na to že jednou je na koni ten, jednou druhej, ale sakra takový propad snad nemá obdoby. Vždyť chtít za stejný výkon jaký nabízí ATi svojnásobnou cenu to snad myslí jen jako velmi špatný vtip. Na to jim přece nemůže kývnout ani ten hnup zaslepenej vlastním egem ­(Hulán­), ackoliv ten asi ano, ale jinak snad nikdo kdo má spetku rozumu ...
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 21.7.200811:16
Jestli něco NVidia zvorala, tak to byl pozdní přestup na 55 nm technologii.
Zbytek je jenom reakce na tlak AMD­/ATI. AMD je na tom finančně opravdu špatně a tak potřebuje zvednout alespoň prodeje, proto nasadili ceny svých karet tak nízko a spoléhají na to, že se budou hodně prodávat a to jim vrátí zpět část trhu s GK a přitom dokáží produkovat zisk aspoň za divizi GK.
Nízké ceny a slušný výkon nových GPU od ATI učinil skladové zásoby starších čipů NVidie téměř neprodejnými.
Přitom pokud jde o výkon, pořád jsou jejich karty na stejné, nebo vyšší úrovni!
9800 GTX <= 4850 < 9800 GTX+ < 4870 = GTX 260 < GTX 280
Je otázkou, zda se ATI nevrátí jejich snaho o co nejnižší ceny jako bumerang, jednak už dnes mají problémy s teplotami nových karet a s reklamacemi a navíc potřebují dlouhodobé a solidní zisky, aby mohli finacovat vývoj a stavbu nových továren a to jim jejich dnešní cenová politika neumožní.
Odpovědět0  0
Anunnaki Nibiru | 21.7.200819:43
Ja se porad nestacim divit nekterym oduvodnenim ktere lidi pouzivaji ... AMD prodava za vyrobni ceny a podobne. PROBUH!
Vyrobni ceny cele desky jsou prakticky zanedbatelne. Jeden procak a pamet jsou take velice levne. Dle meho nazoru i pri cenach 2500KC by jeste AMD na tom porad nebylo ve ztrate.

Vemte si zakladni desky...kolik je tam ­"svabu­" jak komplikovane jsou tam plosaky. V chipsetu mate spoustu zarizeni + grafickou kartu. A cena je kolem 1500KC v cetne DPH pri plne­/kompletne vybavene moderni desce ­(vcetne FiWi­). A v tom je jiz take pekny zisk jak pro vyrobce chipsetu, tak pro vyrobce desky. U grafik a procesoru je to podobne. Pokud muze moderni dvoujadrovy procesor stat 1100KC vcetne DPH a to jiz se ZISKEM, tak u grafik za 5000KC na tom jeste porad nadherne vydelavaji.

Zda jiz mate nebo nemate AMD v oblibe, muzeme dekovat bohu ­(nebo AMD­) ze tady jsou a ukroji si ze svych zisku v ramci pravdepodobne jednoho z mala skutecnych konkurencnych boju, a tim dopreje vykonnejsi graficke karty pro bezne lidi.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 21.7.200820:02
To je zvláštní, ža jak celé AMD, tak ATI jako divize GK jsou už dva roky ve ztrátě.
A to nepočítám obrovské dluhy, které si udělali půjčkou na fůzi.
Ona cena karty nejsou jenom PCB a šváby. Je to vývoj, marketing, distribuce, cla, daně atd.
Karty kupujeme od prodejců, ti je mají od výrobců ­(Sapphire, Gigabyte, Asus, ...­), ti si kupují karty jako polotovar od ATI.
To všchno se musí vozit po světě hlídat před zloději, pojistit ...
Takže máš pravdu samotná karta je v konečné ceně dost zanedbatelná položka a přes obrovský úspěch řady 4xxx to na žádné velké zisky nevypadá...
Nejde o oblibu, nebo neoblibu AMD­/ATI, jde o střízlivý pohled na situaci. Je v našem zájmu, aby firmy prosperovaly a měly peníze na vývoj novinek. Zatím to dneska vypadá, že AMD i NVidia budou v mínusu a jenom Intel se bude smát.
Odpovědět0  0
Anunnaki Nibiru | 22.7.20086:39
Cize souhlasis tedy ze:
a­) karta 4850 a 4870 se neprodava pod cenu, a ze na ni dokonce AMD porad dost vydelava !!!
b­) doposud naakumulovany dluh se sice diky tomu snizuje, ale diky velkym ostatnim nakladum je porad jeste AMD ve strate i kdyz se ztrata zmensuje.

Ono nejde o to ze zda jsou ve ztrate ale o to, zda na prodeji vydelavaji. A ona vydelava. Ovsem take musi zivit cely gigant AMD a zatim to cele jen z prijimu z prodeje grafickych karet neutahne. Cize museji nastat skrty a vyhazovi manazeru co maju neslusny prijem, nebo i jina divize musi zaznamenat tak dobry prodej a zisk jako ma z prodeje grafickych karet. Zdaleka ale neplati to ze ­"padnou­". Jen buduo skrty a vyvoj novych karet bude spozdeny­/pomalejsi.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 22.7.20089:38
ad a­) to uvidíme v říjnu, až AMD zveřejní předběžnou zprávu o hospodaření za 3. čtvrtletí. Divize GK ­(ATI­) by měla být mít velký zisk, pokud tomu tak nebude byl by to problém. Cena byla nasazena níž, než bylo z čistě obchodního hlediska nutné. Karty by se dobře prodávaly i za ceny o něco vyšší, takhle nízká cena vyprovokuje k upgradu i lidi, kteří by se svou kartou jinak klidně i rok vydrželi. Cílem je růst tržního podílu, který pro ATI do letošního léta kriticky poklesl. ATI dokonce otevřeně prohlásilo, že jejich cílem je právě růst jejich podílu na trhu a tím možné zvýšení hodnoty jejich akcií.
ad b­) podle posledních zpráv ani velmi dobré prodeje GK nedokáží AMD vytáhnout z červených čísel. AMD už dva roky hospodaří se ztrátou a i když jejich čtvrtletní bilance se mírně vylepšují, pořád jsou o stovky milionů USD v mínusu.
S tím souvisí i bod a­). To, že vyrábějí karty levněji než je prodávají, to nestačí, ty prodeje musí vydělat i na vývoj nových!
Jinak neslušné příjmy manažerů! LOL
Bez špičkových manažerů to můžou zabalit. Právě noví manažeři v divizi ATI zajistili současný výsledek. Nejen že dokázali připravit nové řešení GPU, ale halvně jejich uvedení na trh připravili dokonale marketingově, takže nejen získali nové zákazníky, ale zároveň dostali do těžkých problémů NVidii.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.